Wednesday, 29 August 2012

Cerita Raya Kami

Masih dalam mood raya kah kalian semua?? Sekembalinya ke KL...dh xder mood raya rasanya. Kembali pada tugas hakiki. 17hb Ogos, hari terakhir Mr.Hubby bertugas. Sebelum sahur dalam pukul 3am kami bertolak pulang menuju pantai timur. Suasana tenang di Tol Gombak melegakan kami.Lepas jer Tol Gombak, trafik mula jam. Dari Gombak-Bentong ambil masa 3jam. Sungguh la padat! Tahun lepas kami balik masa macam ni la....orang tak der la ramai macam tahun ni. Hatta, nak singgah ke tandas pun ramainya yang beratur. Nasib baik, Imran tidur je sepanjang perjalanan. Pukuk 1pm selamat sampai di Setiu. Weeehhooo.....

tahun ni beraya dengan si kecil...tahun lepas beliau masih dalam perut mama...hehe


Lepas sembahyang raya kami bertolak pulang ke rumah mertua di Tumpat. Pada petang esok nya kami di kejutkan dengan berita kematian mak cik suami. Kami bergegas ke Hospital Kota Bharu. Raya kali ini juga kami tidak lepas dengan menghadiri undangan majlis perkahwinan saudara dan rakan. Pada yang tidak sempat kami ke majlis harapnya tidak berkecil hati.

Dalam perjalanan pulang si kecil demam. Nasib baik trafik tak jam. Maka, bertampal "cool fever" lah beliau

cepat cehat yer anaknda

Selamat Hari Raya Aidilfitri dari kami sekeluarga :)

Friday, 17 August 2012

Salam Dari Perantau





hehehe.....tajuk tak boleh blah. Selamat Hari Raya Maaf Zahir & Batin dari Fira, Faizal & baby Imran. Moga perjalanan kami balik ke kampung berjalan lancar.

Wednesday, 15 August 2012

Kisah Anak Bujangku

Ini budak sudah tak boleh duduk diam....asyik la meng'explore' je kerjanya. Buat mama dan abahnya penat jer. Bila dia ada....kalah kami nak melayan, bila dia tido...kami yang terasa sunyi dan bosan. Tu baru dia tido...belum pergi sekolah lagi. Haih!

Ini kisah yang terjadi hari ahad yang lepas. Kami sedang sibuk bersedia untuk berbuka....

beliau dan walkernya

Skill terbaru beliau....suka betul letak/pijak kat besi X dalam bulatan tu. Sebab nak ambil bola yang ada kat kaki walker, beliau pijak kat situ lalu tersembam di tikar buluh yang terbentang. Dan inilah hasilnya.....

kecoh kjap wktu berbuka tu....
Imran......Imran.....raya dah nak dekat. Nanti orang lain beraya muka handsome, awak pulak muka camni....moga raya ni sempat sembuh...

Thursday, 9 August 2012

Gas Petronas


 
Ini entry khas. So, Petronas, sila bg kredit kat aku yer....hahaha. Tugasan memasak solid food Imran tergendala gara2 gas aku dah abes. Sebelum ke tempat kerja Mr.Hubby dah singgah kat kedai berhampiran. Tunggu punya tunggu lama benar tak datang hantar jugak. Dari pukul 7.30-10.30am. Mak aii....lama betol. Dia cakap dengan Mr.Hubby mungkin lambat sikit sebab masa tu pembantu kedai tak ada, tak boleh tinggal kedai.

Bila pukul 10.30 tak datang jugak, aku dah angin. Telefon Mr.Hubby....mana la tau dia ada ambik no telefon kedai tu. Dia tak ambik pulak. Kedai dekat je dengan rumah. Nak keluar ke kedai tu yang susah. Imran masih tidur lagi. Kang tinggal budak ni, bangun aku tak ada menangis pulak.

Di sebabkan "segalanya dihujung jari" dan teringatkan iklan petronas blh buat penghantaran gas ke rumah....aku gatal tangan pegi search kat google....jumpa ini. Aku buat panggilan kat 1300-88-427. Dalam setengah jam, gas dah selamat sampai kat umah. Nanti nak guna lagi la ;) Tugas memasak di mulakan.


taaaraaaaa.....inilah hasilnya : nasi + potato + lobak + mangga
makan bertambah....kejap jer dah licin.



Solid Food Imran

Sekarang aku sedang sibuk bercinta bereksperimen kat Imran..... Sedang berusaha untuk memberikan makanan yang terbaik untuk babyku ini. Seboleh bolehnya berusaha untuk buat homemade yang kaya dengan kasih sayang. Yang paling penting bayiku tidak terjebak dengan pengaruh perasa dari luar. Katakan TIDAK pada GARAM, GULA!!

Dulu, masa sblm berenti kerja, bangun di awal pagi untuk sediakan bekal makanan untuk Imran. Nanti Babysitter dia just panaskan jer. Rajin kan?? Kuatkan semangat walaupun waktu pagi tu amatlah sibuk. Mana nk sediakan makanan dia, mana nak sediakan minuman abahnya. Nasib baik beg mengajar aku dah siapkan waktu malam lagi. Aku pun banyak tak tau mulanya. Tapi, banyak bertanya pada orang dan buat research sikit banyak2.....


sebagai panduan

sebagai contoh





Hari ni tergendala jap nak buat makanan Imran. Gas habes plak. Dari pagi lagi Mr.Hubby dah singgah bagitau kat kedai. Sampai sekarang tak hantar gas lagi . Bengang betol. Nasib baik bulan puasa. Imran pun duk tido lagi. Biasanya dia bangun, makanan dia dah ready dah.

nasi + ayam + lobak + kismis
kejap jer dah licin




Buku yang di tunggu tunggu selamat smpai kat tangan aku semalam. Makin teruja untuk bereksperimen...hehhehe....Moga si manjaku makin membesar dengan sihat.

Saturday, 4 August 2012

Ku Lepaskan.....

Sudah sebulan lebih aku bergelar suri rumah tangga sepenuh masa. Dengan separuh rela ku lepas kan jawatan guru. Sedih usah di ceritakan sayang yang tertumpah, kasih yang mekar, rindu yang sarat untuk anak murid......Rindu pada gelak tawa mereka, keletah mereka walaupun kadang kadang agak tercabar kesabaranku. Ini lah tempat kerja yang paling aku sayang, yang paling lama aku bertahan.

Kekadang aku masih lagi terbiasa melihat jam di dinding. Aku akan terkenangkan masa di sekolah. Bila tengok jam aku akan teringat "oooo....masa diorg makan sekarang ni."

Sekarang aku sepenuh masa melayan baby Imran yang kian membesar dan cerdik. Walaupaun aku tidak lagi bekerja sebagai guru, dalam hati kecil ku sudah ku simpan azam aku bukan sahaja mama buat Imran malah aku juga guru buat dia.